Prenova doma

2016_9_3sKako zadovoljni smo ljudje s svojim domom? Če bi imeli možnost, bi kaj spremenili ali izboljšali, kje bi začeli? GfK je to vprašanje preko spleta zastavil več kot 27.000 ljudem, starejšim od 15 let, iz 22 držav z vsega sveta, mi pa smo isto povprašali tudi člane našega spletnega panela askGfK.

Rezultati mednarodne spletne raziskave kažejo, da bi večina najraje spremenila notranji dekor ali dizajn (39 %), skupno velikost doma in razporeditev prostorov (38 %) ter zamenjala pohištvo (35 %). Notranji dekor ali dizajn bi najraje posodobili anketiranci iz Turčije (56 %), velikost in razporeditev prostorov anketiranci iz Hong Konga (50 %), pohištvo pa anketiranci iz Rusije (54 %).

Slika 1: Kaj bi doma najraje spremenili oz. izboljšali – rezultati mednarodne raziskave

2016_9_3.1

Vir: mednarodna spletna raziskava GfK (2015, n=27.000)

Primerjava med spoloma pokaže, da bi ženske v splošnem raje spremenile več različnih vidikov doma. Zanje so najpomembnejši notranji dekor ali dizajn (43 %), pohištvo (40 %) ter velikost oz. razporeditev prostorov (39 %). Prav slednje pa je po drugi strani najbolj potrebno spremembe po mnenju moških (37 %). Največja razlika med spoloma se je pokazala pri zabavni elektroniki. Trije od desetih moških so mnenja, da je ta potrebna izboljšave, v primerjavi z le dvema od desetih žensk.

Slovenija

Tudi med Slovenci je seznam stvari, ki bi jih doma najraje spremenili ali izboljšali, podoben. Najmanj smo zadovoljni s pohištvom, ki bi ga zamenjalo 56 % sodelujočih v naši anketi, več kot polovica pa bi prav tako spremenila še skupno velikost doma oz. razporeditev prostorov in notranji dekor ali dizajn. Za razliko od ostalih držav pa smo Slovenci precej nezadovoljni tudi z zunanjo okolico doma (vrt, dvorišče, terasa …), ki se s 53 % nahaja kar na drugem mestu med stvarmi, ki bi jih najprej spremenili.

Slika 2: Kaj bi doma najraje spremenili oz. izboljšali – rezultati slovenske raziskave

2016_9_3.2

Vir: spletna raziskava na panelu GfK (2016, n=3.619)

Kakšne pa so razlike med Slovenci in Slovenkami? Moški bi se najprej odločili za spremembo velikosti in razporeditve prostorov, izboljšavo okolice doma ter zamenjavo pohištva (vsi trije elementi so bili izbrani v 50 %). Pri ženskah pa je v prednosti pohištvo, ki bi ga zamenjalo 62 % žensk, sledi notranji dekor ali dizajn z 58 %, več kot polovica pa bi spremenila ali izboljšala še okolico doma (55 %) ter velikost in razporeditev prostorov (54 %). Ponovno pa lahko opazimo največjo razliko pri zabavni elektroniki, saj je željo po izboljšavi izrazil vsak četrti moški in le vsaka druga ženska od desetih.

Slika 3: Primerjava med spoloma

2016_9_3.3

Vir: spletna raziskava na panelu GfK (2016, n=3.619)

O raziskavi

Raziskavo smo izvajali preko spleta, tako so rezultati vezani na on-line populacijo. V mednarodni raziskavi je sodelovalo več kot 27.000 oseb iz 22 držav, v Sloveniji pa več kot 3.600. V vseh državah je bila struktura vzorca reprezentativna za posamezno državo.

Članek je bil objavljen v kategoriji Življenjski stili. | Ključne besede: , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *